Novi Sad
30.06.2023.
13:07 > 14:34
Nakon i ovogodišnjeg konkursa, za državne vrtiće u Novom Sadu postoji lista čekanja. U privatnim vrtićima ima mesta, ali su i cene više, te roditelji traže veće subvencije iz budžeta grada.
  • Nema

    02.07.2023 10:00
    Vrtic u svetu je luksuz
    Kod nas je besplatan. Treba podici cenu vrtica i tako ce biti i vise nego dovoljno mesta. Ove besposlene mamike ce umesto na Štrand same da idu, povesti i svoju decu da se socijalizuju umesto da ispijaju kafe i pljuju po vaspitacicama.
  • koferce

    01.07.2023 19:15
    samo kazem
    problem sa vrticima traje decenijama, i umesto da narod shvati da im kradu pare ispred nosa za stadione, fontane, jarbole...oni cute i cekaju, traze vezu i placaju 100e vaspitacici!
    Pa da li ima vazniji prioritet u gradu od gradnje vrtica, kazite mi??!!
    E moj glupi narode, kako vas veslaju a vi cutite i dalje!
  • Aleksandar

    30.06.2023 23:08
    Zašto
    Sistem bodovanja nije javan? Na osnovu čega neko dete upadne u zabavište pored moje zgrade a moje ne?
  • Eon

    30.06.2023 18:28
    NapreDNO kraduckanje
    Za stadione, fontane, jarbole i ostale budalaštine uvek ima para, a za vrtiće retko i nedovoljno. Zašto je to tako? Zato što je mogućnost krađe na gradnji vrtića neuporedivo manja
  • Miki Veliki

    30.06.2023 18:16
    Od malih nogu treba učiti da se sve rešava korupcijom ili partijskom knjižicom. Što pre roditelji to shvate... biće im lakše u nastavku obrazovanja njihove dece.
    Situacija je takva kakva je...samo se treba prilagoditi vremenu i prostoru u kojem živimo.
  • P

    30.06.2023 17:58
    Populistički potezi
    Radosno detinjstvo je koštalo oko 2600 dinara mesečno, što je simbolično samo po sebi, pa je pre dve godine postalo besplatno. Bolje da opet naplaćuju 3 4 hiljade mesečno i taj novac raspodele za subvencije deci u privatnim vrtićima. Lično, slavio sam kad sam prebacio decu iz privatnog vrtića u Radosno detinjstvo.
  • MN

    30.06.2023 17:43
    Za vrtic je neophodna i barem kolika tolika zelena povrsina za humaniji boravak dece. Grad je mogao na vise mesta u gradu umesto prodaje parcele investitorima sagraditi vrtice. Nije odrzivo samo rokati zgrade bez pratece infrastrukture. Evo moze kasarna u Futoskoj, zasto ne? Ili je to vec obecano izvesnom investitoru?
  • Nemanja

    30.06.2023 16:21
    Kasarna u Futoskoj da se renovira?
  • alex

    30.06.2023 15:59
    Niko ne pise da je subvencija grada ista kao i pre 7 godina,a cena vrtica otisla gore par puta. Takodje, zasto je za dete do 3 godine, subvencija 10k,a iznad 3 godine, 8k. Kakva je to logika? Za lovu koju grad izdvaja za subvencije, sigurno je moguce izgraditi par vrtica, svake godine. Ipak ovo Srbija, tako da nema veze sa logikom i mozgom ali ima veze sa punjenjem dzepova pojedinaca.
  • samo kazem

    30.06.2023 15:58
    Stalno govore da se grade vrtići, a ja to ne vidim.
    Vidi se jedino da ima pretrpanih vrtića, a umesto tri razreda u osnovnoj školi sada ima dva.
    Nešto tu nije kako kažu.
    Negde je navala dece(vrtići), a negde fali dece(škola).
    Onda pričaju da je pad nataliteta, a mortalitet u porastu. Gradsko groblje neka me potvrdi sa 5 sahrana dnevno.
    Betanija neka me potvrdi sa 20 beba dnevno rodjenih.
    Tako piše svuda,a ja samo komentarišem da mi je nešto nelogično.
  • Ha

    30.06.2023 15:54
    Ha
    Daš 100 € vaspitacici i rešen problem.
  • kozak

    30.06.2023 15:07
    Bez veze je bas tesko. Prvu godinu jaslica smo propustili jer smo isli na konkurs kao i svi ostali. Oboje radimo, prijavljeni smo, ali nismo prosli. E onda sam shvatio da ovde nema pravne drzave niti uredjenog sistema pa sam vijao vezu. Na kraju sam uspeo da nadjem vezu i upisem dete naredne godine. Nisam za to da se na taj nacin bilo sta resava, ali ovaj sistem te prosto tera na takve poteze. Nama nema ko da cuva dete i prvu godinu smo placali zenu da cuva dete dok smo na poslu.
    Sto se tice objekata PU, pa mislim da treba da sledimo primer Madjarske koja je popisala sve drzavne objekte i u dobrom delu njih koji nisu sluzili nekoj svrsi su pretvorili u vrtice, tako da sad tamo nema nijedno dete da ne ide u vrtic i to sve o trosku drzave.
  • ex chapman

    30.06.2023 14:56
    bela kuga
    usred bele kuge sirom Evrope, jedino u Srbiji ima viska dece
    TUZNO, RUZNO
  • Milan - drugi deo

    30.06.2023 14:31
    Više vrtića
    Ako ima novca za stadion, mora se naći i za decu. Poslednjih godina u Novi Sad se doselilo puno ljudi, a puno se i gradi što je za ekonomiju grada odlično, ali razvoj jednog grada mora da prati razvoj infrastrukture, gradnja škola, vrtića i svega onoga to je potrebno za normalan život. Iako investitori verovatno imaju puno privilegija, treba im dozvoliti da naprave sprat-dva više i osloboditi ih poreza ili već kojih plaćanja za te spratove, ali da moraju prizemlje ili deo da ustupe gradu NS na trajno korišćenje i tu da bude vrtić. Nisam pravnik itd, ali ukoliko je to moguće, grad bi dobio puno jer bi vrlo brzo mogao da poveća vrtićke kapacitete. Tako se štedi na gradnji, a ostaje novca za plate novih zaposlenih. Kao mali, išao sam u vrtić Sunce u Gagarinovoj i on je baš tako organizovan. Četiri grupe u prizemlju stambene zgrade i sve super.
  • Saša

    30.06.2023 14:27
    Realno
    Omijeno im je da kažu "nikad više nego sad"! Mislim da to važi i ta korupciju,kriminal itd. ........
  • NS

    30.06.2023 14:23
    Kako li ce tek biti pri upisu srednjoskolaca? Na zavrsnim ispitima se prepisivalo kao nikad ranije i oni sa minimalnim brojem bodova iz skole su imali maksimalni broj iz testova. Gde je tu pravda za vredne i marljive ucenike? Sve je u ovoj drzavi po
    stalo cirkus
  • Milan - prvi deo

    30.06.2023 14:23
    Lista čekanja koje nema
    Ni moje dete nije primljeno u vrtić, a žalba je odbijena. Bilo bi fer da je na konkursu za svaki vrtić bilo navedeno koliko dece određenog uzrasta vrtić prima, a 5.6. kada su objavljeni rezultati da je tada objavljena i ta lista čekanja jer kada pitate u Radosnom detinjstvu da li postoji takva lista...kao postoji, ali je oni ne vode kao listu već je to nekako drugačije, ali kako god da je, nije transparentno. Takođe, obavezno uvesti da se dete mora upisati u najbliži ili neki drugi vrtić koji je bliske udaljenosti od mesta stanovanja jer se sada dešava da u vrtiću koji nam je pred nosom nema mesta jer su tu upisana deca zaposlenih sa Univerziteta, a ovde imamo i decu iz okolnih mesta.
  • Zalosno detinjstvo

    30.06.2023 14:13
    Troskovi radosnog detinjstva cine 10% budzeta grada, a stanje u vrticima katastrofalno: nemaju osnovne potrebstine, hrana katastrofalna, u vecini vrtica sa decom niko nista ne radi.
  • mama ispod crte

    30.06.2023 14:11
    Sprovesti unutrašnju kontrolu i sankcionisati "ubacivanje" dece u ustanovu. Ispratiti prisustvo dece. Postoje roditelji koji "čuvaju mesto" godinama i puni ponosa pričaju o tome umesto da se pokriju po ušima.
    Takođe, promeniti sistem bodovanja i deo e-uprave koji je kritičan. Ukoliko su roditelji, a mnogo nas je, pogrešili i stavili vrtić u kom nema mesta, ne može izvisiti zbog toga.
  • Toliko

    30.06.2023 14:07
    Pa sta je tu novo. Ovi nam otkrivaju toplu vodu. Sve opste je poznato da ti treba veza za dete. Ko ima ubaci u vrtic ko nema bude ispod crte dok ne nadje i tako je godinama. I sada nam ovi otkrivaju toplu vodu ono sto je visedecenijska praksa. Korumpiran nam je ceo sistem na svim nivoima je korupcija u zdravstvu prvenstveno pa ide pravosudje pa policijia pa obrazovanje placa se i podmicuje za ocene. Bukvalno smo zemlja mita i korupcije ceo sistem kao aparat je truo gotvi smo kao drustvo cao dovidjenja nema nam spasa.
  • Адријана

    30.06.2023 13:31
    Да мало откину од спорта , изградње храма , утерају дуг Новосадском крем друштву који неплаћа Информатику,комуналије,порезе имали би још 30 вртића за које нетреба веза али питају се Партијски Ботови ,Крем,Шунд плаве крви

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna